SEINDAH MAWAR BERDURI

Sunday, January 9, 2011

Ade aPe dgn Epal Hijau & PisaNg??


SALAM....
.entri kali ini kita menyentuh topik kesihtn plak ye...=) haaa??ade ape dgn epal hijau n pisang???of course sume dah tau...tau ape???..tau mkn je..ish3..hehe.. kan lebih baek kita tahu kebaikan buah- buahan yg diciptakan Allah ni..sgguh berkhasiat kan..n lebih molek lg kalau kita tahu tentang semua khasiat makanan yg kita ambil...=) Kdg2 kita lupa untuk mengambil tahu makanan-makanan dan buah-buahan seperti ini...


Pepatah Arab menyebutkan:”Akal yang sihat adalah dari badan yang sihat”. Ini adalah kerana badan yang sihat akan melahirkan minda yang sentiasa aktif untuk membuat sesuatu kebaikan sekaligus meningkatkan kualiti kerja yang akan membawa kepada kecemerlangan dalam kehidupan seseorang Muslim.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Allah lebih menyayangi orang Mu’min yang kuat daripada orang Mu’min yang lemah’.



EPAL HIJAU + PISANG : PENAWAR & SUMBER DIET TERBAIK
JOM KITA LIHAT KHASIAT KEDUA-DUA BUAH NI...

Epal Hijau
  • mengandungi jumlah kalori yg rendah (sebiji epal hijau mengandungi 60 kalori shj)
  • mempunyai vitamin A, C dan K, folat, kalsium, dan fitonutrien
  • kandungan serat epal ni membantu sistem pencernaan manusia dlm mengelak masalah sembelit (sape2 yg ade sembelit tu eloklah mkn epal hijau ye)dan merendahkan risiko mendapat kanser kolon...
  • serat ini menyebabkan ada yg beranggapan epal hijau adlh mknan terbaik utk menurunkan berat badan (tp harus diingat epal hijau bukanlah satu-satunya makanan terbaik dlm menurunkan berat badan....mksudnye ade makanan lain lg ye...so, rajin2 lah mengkaji)
  • menjadi ubat preventif terkenal dlm mencegah kanser dan juga penyakit kardiovaskular
saranan : pengambilan diet seharian antara 2 hgga 4 biji epal bagi org dewasa

PISANG (Khasiatnya dlm menyembuhkan penyakit)

Ginjal : penyelidikan yg dijalankan International Journal of Cancer - pengambilan pisang scr rutin mampu mengurangkan risiko terkena kanser buah pinggang sebnk 40%

Tekanan darah tinggi : Pisang mempunyai kadar kalium yg tinggi dan garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah

Penghadaman : ia bergentian tinggi seterusnya membantu menstabilkan usus kecil dan besar


Tulang : membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik. Ini kerana pisang kaya dengan frutooligosakarida yang merupakan prebiotik buat usus besar anda

Anemia : dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yg scr tak lgsung membantu kes penyakit anemia

ulser : amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia mampu bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

AYUH AMALKAN PEMAKANAN YG SIHAT!!!!!!

(JGN LUPA MAKANAN YG PALING PENTING IAITU KURMA DAN MADU......=)
P/S : Makanan laen pun perlu untuk kita tahu khasiatnya...jgn main makan jer...ok....
GOT IT???

TAKE CARE!!

Sumber : Majalah i SIHAT


No comments:

Post a Comment